27 juni 2015

000
CODE ROOD, het zonnige openingswoord door BiOP, deze keer op een ander startpunt dan gebruikelijk op de Buitenplaats Koningsweg in Arnhem.

PORTIERSLOGE | ELLEN GROTE BEVERBORG & GERDA TEN THIJE : ZONNEWENDE
039b
Ellen Grote Beverborg

043
Gerda Ten Thije

Waar Gerda Ten Thije in haar werk de kwetsbare natuur in de gebieden tussen en in de grote steden laat zien, verwijst Ellen Grote Beverborg in haar recente atmosferische schilderwerk naar een meer ijle – bijna etherische – tussenwereld die juist minder aards is dan die van Ten Thije.
INFO : www.pinterest.com/portiersloge/
WEBSITE : www.ellengrotebeverborg.blogspot.nl & www.gerdatenthije.blogspot.nl
CURATOR : Mirjam Geelink

DE KLEINE KAPEL | GIOVANNI GIARETTA & SIMON VAN TIL : WAS IT A CAT I SAW
027aSimon van Til029Giovanni Giaretta

Een tentoonstelling bestaande uit twee werken.
INFO : www.pinterest.com/brieked/
WEBSITE : www.facebook.com/giovanni.giaretta & www.simonvantil.nl
CURATOR : Brieke Drost

TRANSMUTE24 | LICHT
015
Het publiek kijkt naar vlambaar werk van Gijs Verhoofstad.

019aDennis Gunsing

022a
BiOP

Het lekkende en leegstaande slaapverblijf KKN24 was lichter dan ooit. Het onverlichte pand absorbeert rond deze zonnewende zoveel mogelijk licht. Toch blijft het er donker en duister. Tijdens de 2 rondleidingen was (semi)permanente werk van alle TRANSMUTE24 kunstenaars te zien.
INFO : www.facebook.com/transmute24
WEBSITE : www.flickr.com/photos/transmute24
CURATOR : BiOP

CODE ROOD BOOK
012
013

Bij de GUESTROOM stond een tafel met daarop publicaties van kunstenaars die tijdens CODE ROOD geëxposeerd hebben of anderszins betrokken zijn. Alle publicaties zijn te koop.

GUESTROOM | BERNDNAUT SMILDE : VOORUITZICHT (RAUW) 008007a
Tijdens zijn residency in Boulder, Colorado in april en mei heeft Berndnaut Smilde in samenwerking met CU Boulder ATLAS Institute een wolk met een high speed camera gefilmd. In de GUESTROOM was een preview te zien van een wolk in wording.
INFO : www.facebook.com/GR1011
WEBSITE : www.berndnaut.nl
CURATOREN : Sibylle Eimermacher, Jeroen Glas, Oscar Lourens

MIR | LINDA NIEUWSTAD : TARAXACUM
038036
Linda Nieuwstad (Middelharnis,1974) maakt grote monumentale bloemstukken. Vaak naar het voorbeeld van 17e eeuwse bloemstillevens schilders (als Jan van Huysum en Rachel Ruysch) waarbij symbolische verwijzingen als vanitas, ijdelheid of vergankelijkheid, maar ook de kundigheid in lichtinval en de compositie centraal staan. Deze idylle wordt door Linda Nieuwstad met o.a. vrachtwagenzeil, schuimrubber en ander bouwmateriaal brutaal opgeblazen tot overdonderende formaten. Gecombineerd met haar studies naar- en haar kennis over de plantenvormen wordt de toeschouwer zich bewust van de wonderlijke gedaantes en betekenissen van planten. In MIR zette Linda het bermplantje Taraxacum Officinale centraal. Een bekende langs de snelweg, tussen de stoeptegels en het onkruid in de tuin.
INFO : www.mirproject.nl
WEBSITE : www.lindanieuwstad.nl
CURATOR : Alphons ter Avest

STICHTING VERBORGEN LANDSCHAP | EXCURSIE
IMG_0894a IMG_0901a
Zaterdag 27 juni was het weer zo ver: excursie achter de hekken van Defensie! Per fiets bezocht men de Duitse nep-dorpen Grosses & Kleines Heidelager op het terrein van de Oranjekazerne, de ‘Werft’ – het technische complex met zijn unieke Junkerhalle – op het luchtmachtterrein Vrijland en fietsten ze over de Rollbahn en de Duitse start- en landingsbanen. Aan het einde trok men een sportief sprintje over de huidige startbaan. Onderweg bekeken de fietsers de drie overgebleven, als boerderij vermomde vliegtuighangars en de voormalige locomotiefloods.
WEBSITE : www.verborgenlandschap.nl
ORGANISATIE : Hans Jungerius & Caro Delsing

SCHARNIERGEBOUW | THEYESPLEASE & WINTERDAGEN
TheYesPlease staat niet alleen bekend om hun adembenemende liedjes maar ook om hun voorliefde voor projecten op bijzondere locaties. Van zwembad en sexshop tot een kerkje op Oerol en een set met de Rotterdamse stadsbeiaardier. Recentelijk presenteerden ze hun debuutalbum in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. ‘Een intrigerend, intiem en voortreffelijke plaat met liedjes uit een volstrekt eigen universum’, aldus muziekblad OOR.

Winterdagen is een collectief van Mink Stekelenburg en Martijn Eikenhout die vaak samenwerken met gastmusici. Ook zij spelen geregeld op de Nederlandse podia en vorig jaar in het bostheater op Oerol. Gezamenlijk zijn de twee formaties een paar dagen aan het werk op Buitenplaats Koningsweg met het componeren en opnemen van nieuwe nummers. Bij CODE ROOD speelden ze een speciale set in het atelier van Florentijn Hofman.
WEBSITE : www.theyesplease.tumblr.com & www.winterdagen.info

SCHWEIGMAN& | CURVE (TRY-OUT)
046
Meegezogen in deze eindeloze tunnel en door de cadans van het lopen vond de bezoeker zijn weg. Met elke stap richting het onontkoombare drijft de buitenwereld steeds verder af. Met Curve creëren kunstenaar Cocky Eek, geluidsontwerper Martin Franke en theatermaker Boukje Schweigman een duizelingwekkende desoriënterende tocht, waarin licht, materiaal, geluid en architectonische vorm samensmelten. Curve is een installatie, een totaalervaring in een magische en vervreemdende wereld. Tijdens CODE ROOD ging Schweigman&, Curve voor het eerst testen, en was het CODE ROOD publiek uitgenodigd om door de Curve te lopen.
WEBSITE : www.schweigman.org
CURATOR : Stichting Verborgen Landschap

053Nazit: diverse salades, groene soep en Flammkuchen in het gras tussen de Guestroom en Transmute24. In juli is CODE ROOD even met vakantie, eind augustus zijn we er weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s